ANBI
Kapelgemeenschap ter Linde heeft een ANBI-status
Algemeen Nut Beogende Instelling
Gegevens m.b.t. de ANBI-status:
De naam van ANBI-instelling: Het RSIN van de Stichting: Het contactadres: Telefoon: E-mail: Bankrekening:
| Stichting Kapelgemeenschap ter Linde 8518 58144 St. Kapelgemeenschap ter Linde, Rooijsestraat 27, 5401 AT, Uden 06- 409 66 338 IBAN: NL89 RABO 0373.403.445 t.n.v. Stichting Kapelgemeenschap |
Gastvrij
Verdiepend
Respectvol
Liefde
Doelstelling van de Stichting kapelgemeenschap ter Linde
1. De stichting heeft ten doel:
a. het faciliteren van de activiteiten welke door de “Kapelgemeenschap ter Linde” in Uden worden georganiseerd, met en ten behoeve van allen die religieuze bewustwording en ontplooiing nastreven;
b. het ontvangen van en het bevorderen van ontmoetingen tussen allen die zich geïnspireerd voelen door het ideaal zoals verwoord in het aan de oprichtingsakte van de stichting gehechte “Manifest van Liefde”;
c. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
2. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door:
a. het voorzien in een voor de realisatie van de doelstellingen passende organisatie en locatie;
b. het organiseren en ondersteunen van bijeenkomsten die belangstellenden de mogelijkheid geven hun levensgevoel bij de noden en tekenen van deze tijd te delen met ruimte en vrijheid in ieders persoonlijke religieuze beleving en vorm van spiritualiteit.
3. De stichting streeft niet naar winst.
Het vermogen van de stichting zal worden gevormd door:
- subsidies en donaties;
- schenkingen, legaten of erfstellingen;
- alle andere verkrijgingen en baten.
4. Het bestuur van de stichting bestaat uit een oneven aantal van tenminste drie (3) leden:
- Johan van der Leest – voorzitter
- Hans Joosten – penningmeester
- Erick Mickers – bestuurslid
5. Beloningsbeleid
De leden van het bestuur alsook al anderen die actief zijn voor de Kapelgemeenschap genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.
6. Structuur en karakter van Kapelgemeenschap ter Linde
De Kapelgemeenschap wordt gevormd door mensen die zich vrijwillig inzetten om activiteiten te organiseren met en ten behoeve van ieder die religieuze bewustwording en ontplooiing nastreeft, waarbij er ruimte en vrijheid is voor ieders persoonlijke religieuze beleving en vorm van spiritualiteit.
Zo willen zij ontmoetingen bevorderen tussen allen die zich geïnspireerd voelen door het ideaal zoals verwoord in het “Manifest van Liefde” en helpen mee aan activiteiten die in de ruimste zin verband houden met het “Manifest van Liefde“. De Kapelgemeenschap heeft geen leden zoals een vereniging, maar ieder die zich thuis voelt mag zich verbonden weten.
De Kapelgemeenschap wordt gefaciliteerd door de Stichting Kapelgemeenschap ter Linde. De Stichting huurt daarvoor de Kruisherenkapel van de “Stichting Kruisherenkapel”. Zij ontleent haar inkomsten uit vrijwillige bijdragen van mensen die deelnemen aan bijeenkomsten, eenmalige en periodieke donaties, sponsoring, opbrengst van devotielichtjes bij Maria en voor het ritueel begeleiden van uitvaarten.
7. Hoofdlijnen van beleid voor de toekomst
In 2022 is in aanvulling op het Manifest van Liefde ervoor gekozen om de komende tijd met elkaar te gaan werken aan verdraagzaamheid. We willen de samenwerking aangaan met groepen en bewegingen uit de gemeente Maashorst en daarbuiten. Letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan anderen die religieuze bewustwording en ontplooiing nastreven, om zo te kunnen bijdragen aan een wereld van verdraagzaamheid, verbindend te zijn waar nodig, inspirerend waar het kan!
Bewust is er geen tijdpad voor gekozen en hebben we ook niet voor ogen hoe de kapelgemeenschap zich verder zou moeten ontwikkelen, maar willen we wel ruimte geven aan anderen om samen te zoeken naar verbinding en verdieping.
Een levendige Kapelgemeenschap dankzij haar vrijwilligers
Jaarverslag van 2024
Het kapelteam
Het kapelteam wordt gevormd door kosters, collectanten en gastvrouwen bij koffieschenken.
De vier kosters zorgen ervoor dat iedere ochtend de kapel geopend wordt en ’s avonds weer gesloten. Dat de kaarsen aangevuld en besteld worden. Het geld gecontroleerd en gestort.
Voor alle vieringen en lezingen wordt in overleg met de voorganger alles klaargezet wat nodig is. Ook zorgen de kosters ervoor dat de geluidsinstallatie goed werkt, de beamer goed is afgesteld.
De intenties die binnenkomen worden genoteerd, een schema voor het koffieschenken wordt gemaakt, de mededelingen verzameld en de verzoeken om een bloemetje worden doorgegeven aan de bloemengroep.
Met Pasen en Kerstmis worden door de kosters verse bloemstukken gemaakt en bouwen ze samen met anderen de Kerststal op. En de kandelaars, de altaren, het priesterkoor en de Mariakapel worden gepoetst. Na afloop van de vieringen wordt alles weer opgeruimd, de collecte geteld en op de rekening gestort.
Vijf koffieschenkers zorgen er voor dat alles klaargezet wordt voor het koffie drinken na de viering.
Het koffie drinken na de viering wordt door veel mensen erg op prijs gesteld. Enkele keren per jaar is overleg met de kosters en zo proberen zij alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.



Werkgroep bloemengroet
Elkaar bedanken, steunen of feliciteren doen we binnen de Kapelgemeenschap o.a. door iemand een bloemetje te geven. Kapelbezoekers kunnen zo’n ‘bloemetje namens de kapelgemeenschap’ aanvragen bij het kapelteam.
De werkgroep bestaat uit drie personen. Als er een vraag binnenkomt om voor iemand een bloemetje te verzorgen wordt er overlegd wie er tijd heeft om dit te maken. Voor mensen die jarig zijn bv 90 jaar, voor echtparen die 50 en 60 jaar getrouwd zijn, voor mensen die ziek zijn of als iemand een steuntje in de rug nodig heeft. Dus voor zowel verdrietige als blijde gebeurtenissen. Tijdens de dienst wordt gevraagd wie dit namens de kapelgemeenschap weg wil brengen.
Werkgroep Meditatie en bezinning
De werkgroep verzorgt elke donderdagavond een stiltemeditatie in de Mariakapel, telkens van 19.00 – 19.30 uur. Ingeleid met muziek en een inspirerende tekst gaat men met elkaar de stilte in. Een vertrouwd moment van bezinning waarbij iedereen welkom is.
In maart heeft Huub Schumacher een lezing verzorgd Het was de laatste keer dat hij in ons midden was. Op 26 november 2024 is hij op 79-jarige leeftijd overleden. Zijn inspirerende en toegankelijke geloofsbeleving zullen we missen.
Daarnaast heeft de werkgroep een stiltewandeling in de Maashorst op Hemelvaart verzorgd en een aanzet gemaakt tot vieringen in de Vredesweek in september.
De voorgangersgroep
Tweeëntwintig mensen, vrouwen en mannen, gaan bij toerbeurt voor in de vieringen. Met elkaar en in overleg met koren en koorleden hebben zij de vieringen en meditatieve bijeenkomsten verzorgd op zondag en op de christelijke feestdagen, zoals Nieuwjaar, Aswoensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Hoogfeest van O.L.V. Ter Linde, Allerzielen, Kerstmis en Oudjaar.
De vieringen van het Hoogfeest van OLV ter Linde en Allerzielen waren op de zondagochtenden die het dichtst bij respectievelijk 23 oktober en 2 november lagen. Op zondag 15 december om 10.00 uur vierden we samen met mensen met een beperking en de Samen Op Weg gemeente. Het ‘koor zonder noten’ verzorgde de muzikale omlijsting. De kinderviering en de Mistralviering op kerstavond werden goed bezocht.
Gemiddeld zijn er op een ‘gewone’ zondag 40 mensen die deelnemen aan de viering. Elke eerste zondag van de maand is er een viering van woord en gebed; de tweede zondag een viering van Breken & Delen, de derde zondag een Mistralviering, de vierde zondag een viering met een meditatief karakter en de vijfde zondagen is er een viering met een wisselende invulling.
Het “Overleg Vieren”, een groep met alle voorgangers, afgevaardigden van de koren en het kapelteam (kosters) was in 2024 drie keer in vergadering bijeen.
Koren
Koren geven een eigen geluid aan de kapelgemeenschap
Het Ter Lindekoor
ondersteunde in 2024 14 keer een viering van de Kapelgemeenschap in de Kruisherenkapel. Dit was steeds de tweede zondag van de maand behalve in augustus. Daarnaast nog Pasen, het Mariafeest in oktober en Kerstmis.
Het koor heeft 12 leden en staat onder begeleiding van Berry Straathof en Bart Stultiens bespeelt het orgel. Tezamen met de voorgangers wordt besproken we welke liederen het beste bij de viering passen. Voorheen zong het koor nog Gregoriaanse gezangen. Nu worden enkel nog Nederlandstalige liederen gezongen.
Het Koor Mistral en combo
heeft 35 leden en repeteert wekelijks op donderdagavond, van 20.00- 21.45 uur in de Kruisherenkapel. De dirigent is Niels van Dalsum, de pianiste is Cora van Nieuwenburg en José Kuppen speelt dwarsfluit.
De eigentijdse vieringen worden samengesteld door de voorganger, telkens samen met minimaal 2 koorleden. Zo heeft Mistral 11 thematische vieringen verzorgd, en daarnaast de Paaswake en de Kerstviering op Kerstavond.
Het bestuur van het koor zorgt er voor dat de leden actief mee kunnen denken en ook op andere momenten elkaar kunnen ontmoeten.
Het Paulus Kwartet
bestaat uit Janneke van der Leest (pianiste), Math van Eijl (bas),Cora Hofstede (sopraan), Johan van der Leest (tenor), Jeanne van der Leest (alt)
Het Kwartet wordt gevraagd om elke eerste zondag van de maand in de oneven maanden de dienst van woord en gebed op te luisteren. In 2024 hebben zij 6x een dienst muzikaal opgeluisterd.
De liederen die in de dienst worden gezongen worden in overleg met de voorgangers uitgezocht.
Door onderling overleg spreekt men elkaar een repetitietijd af. De momenten hiervoor verschillen heel erg. Belangrijk is dat iedereen kan. De repetities vinden plaats op de Vlasstraat, bij de familie van der Leest. Voor de viering wordt in de kapel alles nog een keer doorgezongen.
De cantors
verzorgen om de maand de vieringen van de 1e zondag van de maand. John Hilhorst wil dat graag blijven zolang zijn gezondheid het toelaat, Johan van der Leest is daarbij ook beschikbaar. Zij zingen Nederlandse liederen afgewisseld met Taizéliederen.
De Kapelpost
PR en communicatie
Elke maand worden mensen geïnformeerd via de Kapelpost. De redactie bestaat uit 3 mensen. Die zorgt ervoor dat de juiste informatie er in staat en dat er teksten in staan die mensen inspireren. Toch is dat niet eenvoudig en is de redactie van de Kapelpost afhankelijk van de inbreng van anderen. Het bestuur heeft besloten om de website voor 2025 te vernieuwen, zodat informatie actueel en nog beter beschikbaar is.
Jaarrekening 2024 en begroting 2025
van de Stichting Kapelgemeenschap ter Linde
|
Jaarrekening 2024 |
Begroting 2025 |
Uitgaven Huur St. Kruisherenkapel Aankoop kaarsen Koren – Kwartet – Ter Linde – Mistral Vieringen/activiteiten Kopieer- en drukwerk Gastsprekers lezingen Bank en Tele2 Kantoor/ICT Afdracht hulpacties Overig Cash Totaal kosten |
€ 18.120,00 € 5.700,73 € 1.600,00 € 1.600,00 € 263,40 € 1.543,44 € 724,67 € 802,43 € 950,00 € 378,45 € 400,00 € 32.083,12 |
€ 18.760,00 € 5800,00
€ 1.600,00 € 1.600,00 € 500,00 € 1.600,00 € 1.500,00 € 750,00 € 800,00 € 1400,00 € 500,00 € 400,00 € 35.210,00 |
Inkomsten Donaties Collectes QR-code Stipendia Kaarsen SKK kaarsen Entree lezingen Afscheidsvieringen Opbrengst hulpacties Overig Totaal opbrengsten |
€ 12.487,06 € 6.304,34 € 1.541,50 € 300,00 € 7.868,98 € 1.522,14
€ 1.370,00 € 44,54 € 31.438,56 |
€ 12.000,00 € 6.250,00 € 1.750,00 € 300,00 € 7.500,00 € 1.500,00 € 500,00 € 1.200,00 € 1.400,00 € 50,00 € 32.450,00 |
Totaal saldo |
-€ 644,56 |
-€ 2760,00 |
De Stichting Kapelgemeenschap heeft de volgende vaste activa: printer, banners, beamer en 56 boeken (‘vensters’). Gebouwen en inrichting behoren aan BrabantZorg en Stichting Kruisherenkapel.
Toelichting op uitgaven:
- De kosten voor het gebruik van de kapel zijn in 2023 geïndexeerd verhoogd, maar bleven voor 2024 gelijk! Voor 2025 bedragen de kosten € 18.760,-
- De bijdragen aan het Ter Linde Koor en Mistral zijn in 2024 hetzelfde gebleven.
- Vieringen, activiteiten, literatuur, versiering kapel € 263,40. Het grootste deel van de Cash besteding van € 400,- was ook t.b.v. vieringen, e.d. Totaal ca. € 660,-
- Kantoor en ICT € 802,43. De kosten houden met name verband met de opzet van een nieuwe website die beter en breder toegankelijk is en tekstueel ook makkelijker door ons zelf kan worden aangepast.
- De afdracht van opbrengsten uit acties betreft € 950,- voor de Vastenactie.
- Overige uitgaven betreffen bestuurskosten en een lunch aangeboden aan de werkgroep Woord en gebed als waardering voor hun jarenlange inzet.
Toelichting op ontvangsten:
- In de Donaties zijn ook de opbrengst van de Raboclub-actie ad. € 123,78 en de reünie van het Kruisheren College ad. € 285,- opgenomen.
- Collectes: € 6.304,34 + € 1.541,50 (QR code: ca. 24%) + stipendia = € 8.145,84
- Kaarsen: € 7.869,01 (eigen verkoop) + € 1.522,14 (SKK). De netto opbrengst van de kaarsen is daarmee € 3.690,42
- In 2024 Heeft Huub Schumacher op 12 maart een lezing gegeven. De kas-opbrengsten dekten daarbij de kosten.
Sinds 1 januari 2017 staat de Stichting Kapelgemeenschap financieel volledig op eigen benen. De solvabiliteit is op dit moment voldoende om de continuïteit te borgen.
Vergelijking 2022, 2023 en 2024
Enkele belangrijke posten zijn (afgerond) hieronder aangegeven:
|
2022 |
2023 |
2024 |
Kosten gebruik kapel koren onvoorzien |
€ 16.900 € 5.545 € 1.625 |
€ 18.120 € 3.290 |
€ 18.120 € 3.200 |
Opbrengsten donaties saldo kaarsen |
€ 7.070 € 13.880 € 2.980 |
€ 8.925 € 12.000 € 3.820 |
€ 8.145 € 12.485 € 3.690 |
Netto resultaat |
– € 2.375 |
– € 183 |
– € 644 |